top of page
חיפוש

הטיות חשיבה - גם כשהמציאות כאוטית, מומלץ לא להאמין לכל מחשבה שלנו.

  • תמונת הסופר/ת: עליזה אוחיון עובדיה
    עליזה אוחיון עובדיה
  • 5 ביולי
  • זמן קריאה 2 דקות

אהרון בק, פסיכיאטר ופסיכותרפיסט, נחשב לאבי הגישה הקוגניטיבית בפסיכותרפיה, בק ממפתחי מודל הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי (CBT)התמקד בזיהוי ובטיפול בעיוותי חשיבה, שהם דפוסי חשיבה שליליים ומוטים הגורמים למצוקה רגשית. מתוך עבודתו של בק עם מטופלים הוא מצא וגילה שרבים מהם חושבים מחשבות שמכילות הטייה של המציאות, מחשבות הגורמות לתחושות בושה אשמה ייאוש ומובילות לדיכאון.

אם ניתן לסכם את עבודתו של בק בפשטות ובקצרה הרי שלכולנו יש מנגנונים שמעוותים את תפיסת המציאות שלנו. עיוותי חשיבה הם דפוסי חשיבה לא רציונליים שבהם אנשים מפרשים אירועים בצורה שגויה, לרוב תוך הכללה, התעלמות מהחיובי, התמקדות בשלילי והסקת מסקנות לא מוצדקות. 

כאשר אנו חושבים דרך אותם עיוותי חשיבה קשה לנו לראות אותם, זו מבחינתנו המציאות וקשה מאוד לחשוב או לזהות שמדובר בעיוות.

לדוגמה, אדם מסוים משתף שביקר אצל קרובי משפחה והתרשם מעושרם המופלג, עברה לו בראש המחשבה שהוא עדיין לא השיג את ההון שחלם להשיג, הוא עובד בשכר ממוצע ולא חווה ביטחון או עושר כפי שחלם. הוא אמר לעצמו: אני לא מוצלח, ולמעשה לא לקח בחשבון את כל הדברים שהיה טוב בהם (הטיה מסוג : הכל או כלום, אי חייב להצליח בהכל). לפתע הוא מעד ונחבל בידו והמחשבה שעברה בו הייתה: זה תמיד קורה לי (הטיה מסוג הכללת יתר) מצב רוחו התקדר (הוא המשיך לחשוב כמה הוא רחוק מההישגים אליהם כיוון (הטייה מסוג, פילטר מנטלי ).

לפתע נזכר באשתו ועברה בו המחשבה שאשתו בוודאי לא תרצה לחיות עם לוזר שכמותו (תיוג שלילי) ועליו לצפות שתעזוב אותו, הוא המשיך לחשוב על כל הדברים הרעים שיקרו כאשר יפרדו... (קטסטרופויזציה). לפתע עברה אישה נחמד לידו וחייכה, גם היא חושבת שאני לוזר (הטיה מסוג קריאת מחשבות) אני חייב לטפל הזה (חייביזם, I should).

ואפשר להמשיך עם זה עוד....

במציאות חיינו ישראל מאז ה 7/10, כל כך הרבה דברים נוראים קרו, רצף של אובדנים אינסופי. וזה נהיה קשה עוד יותר לחשוב על המציאות המנטלית שלנו כמשהו ששווה לשאול לגביו שאלות.

אך, גם מול טילים, מלחמה, כאב רגשי מתמשך על חטופים ועוד ועוד, שווה לזכור שלא בהכרח הדבר הנורא מכל עומד לקרות כרגע לי, ועל אף שהפחד הקיומי מוצדק ונכון, וחשוב להזהר, להיערך ולהיתמך. חשוב לעיתים גם להביט במחשבות שלנו ולהטיל ספק, ולו קטן.

מהי דרך ההתמודדות עם הטיות חשיבה?

  1. זיהוי - הטיות חשיבה הן שגיאות במחשבה שמובילות אותנו להסיק מסקנות לא מדויקות לגבי אירועים וחוויות. הן יכולות להיות מודעות או בלתי מודעות, ומופעלות באופן אוטומטי, ללא שאנו שמים לב אליהן. ולעיתים אנחנו לא יכולים לראת את המקום שבו אנו מביטים על מהציאות בצורה מוטה. אפשר להיעזר בטיפול כדי לבחון את הטיות החשיבה שלנו

2. במידה וזיהינו שקיימת הטיה חשיבה אנוו יכולים להשתמש בדרכים שונות לעקוב אחרי המחשבות שלנו, לבחון אותן ולעיתים לבסס דפוסי חשיבה חדשים.

3. מודעות לאופן שהטיות החשיבה מייצרות מחשבות שמייצרות רגש שמשפיע גם על ההתנהגות - עוזרת לנו לא להלכד במעגל האכזרי שהטיות החשיבה מייצרות.






 
 
 

Comments


bottom of page